Moe, maar zeker ook voldaan en op de koop toe een stuk wijzer
Eerst slapen
Hoewel ik van plan was om ’s avonds direct een update te geven, leek het wel alsof met de laatste bezoeker ook het laatste beetje energie de kas uitliep. Zelfs de kinderen (ook 18-plussers) lagen vrijwillig al rond negen uur in bed. En zoveel zorgen als wij ons maakten of er wel mensen zouden komen, zo weinig zorgen maakten zij zich daarover. Zij zagen het gewoon als een win/win situatie: geen mensen, betekent geen werk, betekent lekker wat anders gaan doen.
Hoe ging dag 2?
Zondag was niet te vergelijken met zaterdag. Het eerste half uur kwam er nog niemand. We begonnen om 10 uur. We hadden natuurlijk alleen dag 1 ter vergelijkjing. Zaterdag kwam er direct om 10 uur iemand. Er kwamen zelfs 3 mensen om 10 uur. Dus voor ons was dat de norm.
In dat eerste half uur hoorde ik (mijn plek was natuurlijk in de keuken) 3x: Nog niemand…! Als je het drie keer hoort, ook al is dat in een hele korte tijd) ga je denken dat het de enige waarheid is. Dus tegen half elf leek het idee om de glühwein gewoon maar zelf op te drinken ineens een heel aantrekkelijk idee. Als tussenstap koos ik ervoor om iedereen te vragen mij hierover geen update meer te geven. Toen iemand om half twaalf chocomelk kwam halen en ik zei, maar er is toch nog niemand, kreeg ik als antwoord: hoe bedoel je het is best wel druk hoor….

Opzet kas
We hadden de kas ten opzichte van dag 1 wat anders ingedeeld. Zaterdag stond alles vooral langs de zijkanten, zondag hebben we wat meer een ‘wandelroute’ geprobeerd te maken. Net als stoelen bij de ‘koffie’ tafel ipv stastafels.
Marshmallows met een kleine pauze
De marshmallows boven een bbq roosteren leken echt een leuk en vooral lekker idee. Maar dat moest natuurlijk buiten vanwege de rookontwikkeling. Dat was nogal logisch, maar had ik niet bij stilgestaan tot het moment dat we het gingen klaarzetten. Toen was het te laat om er een kampvuur achtige setting van te maken. Maar het ging ook zoals bedacht, tot iemand aangaf dat er wel wat veel rook was. Hoewel we in de eerste instantie dachten dat misschien de wind gewoon even de andere kant op blies, bleek dat niet het geval. Waarschijnlijk was er een stukje wat vochtig hout tussen gekomen of zoiets. Hoe dan ook, moest het vuur van die bbq even uit en was de rook zo weer weg.
En dan de belangrijkste vraag…komt er een versie 2 van ‘kerst in de kas’
Het idee achter deze kerstmarkt was helder. Buiten het relatief korte aardbeienseizoen onderzoeken of de tunnelkas in de wintermaanden mogelijkheden biedt voor een aanvullend bedrijfsidee.

Van tevoren hadden we gehoopt dat er 200-300 bezoekers zouden komen. Maar wat we niet van tevoren hebben ingeschat, is dat het heel veel werk en organisatie kost. Omdat het natuurlijk helemaal niet in lijn ligt met groente en fruit kweken. Dus waar de kas normaal voor gebruikt wordt.
En hoewel het dus zeker een succes was, in die zin dat we de kas ingericht hebben gekregen. Het aantal bezoekers dat we dachten te krijgen (behalve dan dat 8 uur qua openingstijd ook genoeg is om 300 mensen te ‘huizen’). Moeten we denk ik al wel voorzichtig concluderen dat ‘kerst in de kas’ niet voldoende verschilt van wat er allemaal al een leuke dingen te doen is in de buurt. En in dat licht was de organisatie wel een te grote klus.
Dat lijkt voor de kerstbomenverkoop anders. Dat vonden we net zo leuk als het ‘kerst in de kas’ idee maar was qua voorbereiding meer in lijn met wat we al doen en dus (ondanks de late start) simpeler. Alleen, kerstbomen hebben dan wel weer wat tijd nodig om te groeien. Maar dat is wel op te lossen.
Rest ons alleen nog de vraag. Zullen we de kas dan toch gaan gebruiken in de winter voor kerst of moeten we opnieuw gaan zitten om een andere invulling te bedenken.

Misschien tijdens het kerstdiner maar een borrel of twee extra drinken, dan komen de oplossingen en ideeën vast vanzelf.
In ieder geval voor nu wensen we iedereen fijne kerstdagen en een geweldig en gezond 2026!