Koemestkorrels of juist kunstmest?

Het verzorgen van je tuin en moestuin is niet alleen een kwestie van water geven en wieden; voeding speelt een cruciale rol in de gezondheid en groei van je planten. Bemesting is essentieel om de bodem te voorzien van de juiste voedingsstoffen die planten nodig hebben om te gedijen. Maar wanneer moet je bemesten, hoe pak je dit aan, en wat zijn de voordelen van het kiezen voor organische mestpellets of juist kunstmest? In deze blog leggen we het allemaal uit!

Wanneer bemesten?

Misschien nog wel belangrijker dan wat en hoe is de wanneer. De timing van bemesting is belangrijk voor het optimale resultaat. Over het algemeen bemest je in het voorjaar, wanneer planten beginnen te groeien en voedingsstoffen nodig hebben om sterk te worden. Dit is meestal vanaf maart of april, afhankelijk van de weersomstandigheden. Ook in het najaar kan bemesting nuttig zijn, vooral om de bodem te verrijken en planten voor te bereiden op de winter.

Gazon, tuin of moestuin

Vaste planten en gazon zijn makkelijker te bemesten dan een moestuin. Ten eerste omdat de behoefte lager is en ten tweede omdat er de diversiteit lager is. Voor moestuinen is het verstandig om de specifieke gewassen te volgen. Sommige planten, zoals tomaten en courgettes, hebben meer voedingsstoffen nodig dan bijvoorbeeld wortels of kruiden. Bemest daarom gericht, afhankelijk van wat je in je moestuin hebt staan.

Kunstmestkorrels vs. Organische mestpellets

Wanneer je gaat bemesten, heb je de keuze tussen kunstmest en organische mest. Kunstmest is snel werkend en bevat vaak een hoge concentratie van specifieke voedingsstoffen. Dit kan handig zijn als de bodem al goed is en u vooral een specifieke plant extra wil bijvoeden vanwege een hogere voedingsbehoefte.

Organische mestpellets daarentegen bieden niet alleen extra voeding voor de planten maar dragen ook bij aan een beter bodemleven. Zo worden onze pellets gemaakt van gedroogde koeienmest (hoofdbestandeel), gecomposteerde stro en paardenmest en wormmeel en kalk). Het persproces zorgt bovendien voor een langzame afgifte van voedingsstoffen, waardoor de planten over een langere periode gevoed worden. Dit voorkomt pieken in de voedingsstoffen en geeft je tuin de kans om gezond en evenwichtig te groeien.

Wat is mest nou eigenlijk?

Mest is organisch materiaal dat wordt gebruikt om de bodem te verrijken en planten van voedingsstoffen te voorzien. Het kan afkomstig zijn van dierlijke uitwerpselen, plantenresten of een combinatie van beide. Mest bevat belangrijke voedingsstoffen zoals stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K), vaak aangeduid als de NPK-waarden. Deze stoffen zijn essentieel voor de groei en ontwikkeling van planten.

Hoe werkt mest?

Mest voedt de bodem en zorgt ervoor dat de structuur en vruchtbaarheid verbeteren. Het organische materiaal in mest stimuleert de activiteit van bodemorganismen, zoals wormen en bacteriรซn, die helpen bij het afbreken van organisch materiaal en het vrijmaken van voedingsstoffen. Dit proces maakt de grond luchtiger en beter in staat om water en voedingsstoffen vast te houden.

Daarnaast kan mest helpen om de pH-waarde van de bodem te stabiliseren, wat belangrijk is voor het optimaal opnemen van voedingsstoffen. Een gezonde bodem zorgt ervoor dat planten robuuster worden en beter bestand zijn tegen ziekten, plagen en extreme weersomstandigheden.

Waarom is mest noodzakelijk?

Productieve oogst: Vooral in een moestuin is mest essentieel voor het behalen van een rijke en gezonde oogst. Zonder mest kunnen groenten en fruit minder voedingsstoffen bevatten en minder goed groeien.

Voeding voor planten: Tuinplanten en groenten halen voedingsstoffen uit de grond om te groeien. Na verloop van tijd raken deze voedingsstoffen uitgeput, vooral als je regelmatig oogst. Mest vult deze tekorten aan en zorgt ervoor dat de planten optimaal kunnen groeien.

Betere bodemstructuur: Mest verbetert de structuur van de bodem, waardoor water en lucht beter worden vastgehouden. Dit is vooral belangrijk in kleigronden en zandgronden, die van nature respectievelijk te compact of te los kunnen zijn.

Duurzaam tuinieren: Het gebruik van organische mest draagt bij aan duurzaam tuinieren. In tegenstelling tot kunstmest, dat vaak een snelle maar tijdelijke boost geeft, heeft organische mest een langdurig effect en ondersteunt het natuurlijke bodemleven.

Wil jij ook sterke en gezonde planten in je tuin?Kies vandaag nog voor onze eigen geproduceerde organische mestpellets en ervaar het verschil!