Ongeveer twee maanden na de start van het seizoen, durven we wel voorzichtig te stellen dat het ons echt wel wat beter afgaat dan vorig jaar. Maar eerlijk is eerlijk, de meeste problemen kwamen vorig jaar pas vanaf begin augustus (onze eerste kennismaking met de suzuki fruitvlieg bijvoorbeeld).

Nieuw jaar, nieuwe uitdagingen

Dit jaar hebben we echter een nieuw probleem, sinds een week of twee huist er een kolonie wespen in (een deel) van de aardbeien. Naรฏef als wij waren, dachten we dit nog simpel op te kunnen lossen door te bellen met een verdelger die dan op zoek zou gaan naar het nest en dit zou opruimen. Niet dus, alle telefoontjes eindigden met de boodschap, gaan jullie maar eerst zelf het nest zoeken als je het hebt dan kun je bellen en halen we het nest weg.

Dat nest weghalen, leek ons niet perse iets waar je een expert bij nodig had (weten nu wel beter), in tegenstelling tot het vinden van het nest wat echt niet makkelijk is want het schijnt dus dat wespen wel tot een kilometer vliegen van nest tot voedselbron (onze aardbeien). De tip was om te kijken waar ze vandaan kwamen vliegen, maar geloof mij we hebben het geprobeerd maar het is praktisch onmogelijk om ze verder dan een meter of twee in zicht te houden.

Problemen wespenplaag

  • Plukken van de aardbeien is erg gevaarlijk omdat op 1 van de tien aardbeien een wesp blijkt te zitten en meestal aan de ‘binnenkant’ waardoor je hem niet ziet maar pas als je de aardbei vastpakt merkt dat er een wesp zit.
  • Veel tijd (en veel personeel) ‘kwijt’ aan het lokaliseren van het wespennest.
  • Bijna de helft van alle aardbeien aangevreten door een wesp , waardoor er een vrij groot gat in zit en de aardbei onverkoopbaar en onbruikbaar is.
  • De aangetaste aardbeien trekken in no-time andere vervelende insecten aan zoals vliegen en fruitvliegjes.

Oplossing in zicht

Maar het lijkt er nu op dat het wespennest misschien (bij en door 1 van de buren) gevonden en vernietigd is. De hoeveelheid wespen is inderdaad binnen een dag drastisch minder geworden dus tijd om alle rijen weer op te schonen nu we niet meer bang hoeven te zijn om gestoken te worden. Bovendien moeten we alle planten langs om alle aangetaste aardbeien te verwijderen want de tijd voor de Suzuki fruitvlieg is aangebroken en 1 aangetaste aardbei is al een enorm risico. Dus de komende twee dagen (zondag 27 juli extra en maandag 28 juli zijn we sowieso gesloten) gaan we al onze tijd steken in het snoeien en opschonen van de aardbeiplanten. Daarna hopelijk zonder al te veel nieuwe uitdagingen verder dit seizoen.

Vul hierONDER je mailadres in

Bezig met verwerken โ€ฆ
Gelukt! Je staat op de lijst.